VM guld till Mor och Dotter

Resan mot segern i Ö till Ö 2014

 

För andra året i rad slog de banrekord och kammade hem förstaplatsen i damklassen. Mor och dotterlaget Puppy TS MAD, Lotta Nilsson och Bibben Nordblom, berättar för Milebreaker om kampen, viljan och hur hela tävlingen höll på att spolieras redan efter tre kilometer.

969146_416563475117532_566188791_n.jpg

 

Klockan stannade på 10.26.31 när Lotta Nilsson och Bibben Nordblom i Puppy TS MAD (”mother and daughter”), passerade mållinjen vid Utö värdshus. Under de sista kilometerna hade de anat att deras placering var bra.

-  Vi började förstå att vi låg bra till när vi kravlade upp på Utö, vände oss om och inte såg någon annan. Men inte förrän vi kom uppför den sista raksträckan till målet insåg vi att vi var först.

Segern var deras, i år igen. 2013 slog de banrekord när de blev det första damlaget som knep en sluttid på under 11 timmar. I år var de nästan en halvtimme snabbare. Ett resultat som de inte ens hade vågat drömma om när de båda började med triathlon 2007. En trevlig helg med familjen under en tävling förvandlades till ett stort intresse där de började satsa på sporten. Bibben var först ut med att delta i Ö till ö:s mixklass år 2010 och vann den, 18 år gammal. Lotta ställde upp 2011 och 2012. Inför säsongen 2013 bestämde de sig för att köra tillsammans. Resultatet blev ren succé.


Samma skrot och korn

Men år 2014 års upplaga startade inte riktigt som beräknat. Den  första långa simetappen, efter totalt 2,8 kilometer, var riktigt kall. Vattnet höll inte mer än 11 grader och alla kroppsdelar stelnade. I vanliga fall drar Lotta under simningen och Bibben under löpningen, men nu blev Lotta genomfrusen. Där visade plötsligt Bibben att hon var urstark genom de 1650 meterna genom vågorna.

- Bibben drog iväg som en projektil och det var en väldig tur, säger Lotta och berättar hur hon väl på land föll handlöst på klipporna, åkte på en lårkaka och slog rejält i hakan och ena knäet. Men duon fortsatte framåt, mot målet långt borta på Utö. Under hela loppet hade de en lina mellan sig. Både för att hjälpa varandra men även för att ständigt veta vart den andra befinner sig.

- Vi känner varandra väldigt bra, är av samma skrot och korn. Det gör inget om det ryts mellan oss, vi kommer ändå att vara mor och dotter. Det är ett stort privilegium att kunna göra det här tillsammans, säger Lotta.

De är kanske inte det mest explosiva paret men är otroligt uthålliga. I tävlingssammanhang beskriver de sig själva som envisa, puttrande dieselmaskiner. Den vetskapen bättrar på självförtroendet rejält.

- Jag brukar tänka att om Evy Palm kunde träna och tävla, då kan även jag. Bibben har Tommy Prim (svensk cykelidol, red. anm.) som idol och vi båda beundrar hur han har kämpat.

Lyckorus, skratt och tårar
Team Puppy TS MAD kände under loppet hur tidigare tränings-och tävlingserfarenheter från såväl triathlondistansen Iron Man och Swimrun gagnande dem. Paret höll sig i ständig rörelse, ödslade ingen onödig energi utan fokuserade på löpstegen och simtagen. De hade tagit rödbetsjuice innan loppet för att förbättra prestationen och fyllde på med energigels och dryck under vägen. När de korsade de målet kom lyckoruset, skrattet och tårarna över att kampen var över. Och smärtan som plötsligt exploderade efter att kroppen hade gjort sitt yttersta för att förtränga den under tävlingen.

- På ett sätt känns den här segern större än förra året, allt med Ö till Ö känns faktiskt större i år. Den största skillnaden är väl att vi inte var favoriter när vi vann första gången. Men med inställningen att det bara är vi som kan påverka oss själva och loppet, då är det just det vi fokuserade på. Inget annat.

Nästa äventyr blir Ironman på Hawaii för Bibben där Lotta följer med som coach. I övrigt är säsongen 2015 på planeringsstadiet och på den listan står såväl triathlon som Swimrun. Och det blir med all sannolikhet en start i Ö till Ö, där de ställer upp för att försvara titeln. 

Öpnna i nytt fönster