Tävlingsrapport EM

Kom ner till Turkiet i tisdags och har spenderat några dagar till att förbereda mig inför mitt första mästerskap. Vi har varit en liten grupp med fyra juniorer (som gjort fina insatser), de båda Joakimarna Willèn och Berggren och så jag. Var lite sliten i kroppen när jag kom ner men med lite vila och race  prep kändes det riktigt bra inför loppet igår morse.

Hade gjort upp en raceplan tillsammans med Joakimarna innan loppet för hur jag skulle simma. Tanken var att eftersom jag förmodligen skulle få starta längst ut till vänster så skulle jag inte rusa utan släppa någon decimeter och istället förflytta mig åt höger via de andras fötter. Detta för att inte bli klämd in mot första boj som skulle passeras utan istället få lite ytterspår och fritt vatten då det blir lite stökigt med 57 herrar och första boj efter 300m. Sedan var planen att stöta runt bojen och på så sätt få en fin placering när fältet drogs ut. Raceplan för cykel och löpning var sedan att för allt i världen inte släppa hjul om jag hamnade med en bra klunga, och sedan bara köra så hårt det går på löpningen. Ganska simpelt.

Planen gick alldeles utomordentligt, simningen kändes hur bra som helst och jag gick egentligen aldrig helt max utan hade kontroll hela vägen. Det gick bättre än förväntat att vandra ut åt högra sidan genom att flytta sig från ett par fötter till ett annat. Vi varvade efter 750m uppe på pontonen och där hann jag se att jag låg bra till, ca 20s efter Richard Varga i täten. Hade sedan inga problem att hålla positionen och kom upp mitt i fältet 36s efter Varga (17:12). Gjorde sedan en helt ok växling och körde med fötterna på skorna tills jag satt säkert på hjul i den stora klungan som var precis efter en tätgrupp på ca 10 man som gick riktigt hårt. Fick i fötterna, tog ingen vind och kände att det här är ju sjukt bra, pigga ben och en bra grupp. Sen gick det åt helvete. En kille i gruppen kom ifrån höger och ville förmodligen in mellan mig och killen framför, han kör rakt in i mitt framhjul och jag kraschar. Det blev en ganska hård smäll och varken jag eller mitt framhjul var i skick att fortsätta, så var den dan förstörd.

Hur känns det här då? Ja, det är inte jättekul. Tidigare ITU-lopp jag gjort har egentligen sett ut som så att jag simmat och cyklat första kilometern för långsamt, sedan fått sitta i sistagruppen och avsluta med en hygglig löpning. Nu hade jag ju ett helt annat läge, den klungan jag satt i växlade in 1:40 efter tätgruppen på åtta man och det var långt bak till tredjeklungan. Med en normal löpning hade en topp-30 placering varit realistisk, vilket hade varit långt över förväntat. Det känns ju skit att nåt sånt här ska hända när det går så bra, hade varit bättre om det hänt i Marocko eller nåt. Men det går ändå inte att vara helt missnöjd, att jag var med så bra till kraschen känns grymt, det är ganska kul att cykla med Mola, Bowden och grabbarna. Nu vet jag att det går att vara med så långt fram, vilket känns lovande inför kommande race. Men trots allt, surt är det, känns som att bli snuvad på ett riktigt bra resultat, den ”svåra” biten var ju avklarad, det hade också känts bra att leverera ett resultat när man fått förtroendet att starta.

Men det är sånt som händer och det finns faktiskt inget jag kunde gjort annorlunda. Nu hoppas jag bara att jag inte fått några allvarliga men av vurpan. Höften och knät känns inte bra, och jag kan inte röra vänsterarmen alls, axeln tog största smällen. Men förhoppningsvis är det något som går över på några dagar så kan jag träna på igen i veckan och vara redo för nästa tävling som blir sprint-sm i Halmstad.

Avslutningsvis kan man ju summera att det är väldigt kul att vara ute och köra på den här nivån. Det är lätt att glömma bort att de man faktiskt tävlar mot är världseliten, och att varje person man är före är bra och en liten vinst i sig. Hörde en rolig konversation mellan två killar som illustrerar detta på ett bra sätt angående Stuart Hayes som var hjälpryttare åt Brownlees på OS och en sim-cykel specialist:

Kille 1 – What about Stu, is he racing any?

Kille 2 – yeah, think so. He won some 5150 race, so hes still on.

Kille 1 – Ok, thats good.

Kille 2 – yeah, and his running is pretty decent aswell, he did a 10k track race in 30:40 something

Kille 1 – thats not to bad

Kille 2 – no, its good for Stu..

 

De snackar alltså om en kille som ”inte springer så bra”. Säger ganska mycket om nivån.

Tack också alla som supportat, ni som hört av er och även mina kollegor som håller ställningarna på jobbet medans jag är ute i världen och förstör cykelhjul.. Uppskattar det!

Highligts från loppet hittar ni här:

http://www.triathlon.org/news/article/vasiliev_european_champ


1069 b.gif?host=mikaelsahlberg.com&blog=41710136&post=1069&subd=mikaelsahlberg&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster