Radiotystnad..

Jo, det har varit ganska tyst här ett tag. Det blir väl så ibland, när man inte har en hemsida enbart för bloggandets skull, utan mer som en kanal för att kommunicera om hur jag ser på det här med idrott, och framförallt vad jag gör.

För det är ju inte alltid man gör något särskilt spännande. Senaste veckorna har jag mest snurrat på i mitt ekorrhjul och tränat, jobbat och försökt hinna med allt annat som ska göras här i livet. Träningsmässigt så har jag gjort några riktigt bra veckor, gjort lite framsteg i bassängen, börjat nöta lite racer utomhus och kanske framförallt börjat springa hårdare.

Något som dock inträffade förra veckan kan ju vara värt att nämna. Innan jag gick in i förra veckan som skulle vara lugnare hade jag gjort två ”stora” veckor i min värld, där timmarna krupit upp mot 20/vecka, inte riktigt där men nästan. Dessa timmar innehöll som vanligt en ganska stor mängd kvalitè, det är lite så mitt upplägg fungerar. Jag tränar ganska få timmar jämfört med många andra triathleter, däremot kör jag mycket kvalitè.

Dessa två veckor gick hursomhelst bra, även om jag kände mig sliten till och från tog jag mig igenom de flesta pass på ett bra sätt och följde skissen. Det som hände i början av förra veckan var dock att jag presterade riktigt uselt några dagar. Passen gick riktigt riktigt kasst, och jag var både trött, otaggad och kände mig helt ur form. Det är märkligt hur fort det där kan gå, ena dan är man odödlig, gör upp stora planer och kan knappt undvika att självantända inför ett pass. För att dan efter överväga pension, känna sig helt talanglös och färdig som idrottare. Jag tror det är ganska lätt hänt för alla oss som på olika sätt har en vardag som är ett pussel att få ihop och belastningen är hög. Ökar man lite grann i nån del, i min värld ofta jobb eller träning, så har man ofta inte någon buffert för detta, så det är lätt att den totala belastningen blir lite för hög. Och när belastningen blir för hög kommer lätt de negativa tankarna krypandes; kommer min onda fot verkligen hålla för detta? Vad gör konkurrenterna medans jag gör dåliga pass? Är jag naiv i min målsättning? Vill jag det här? Hade ett bra snack med simtränare Ludde om detta i torsdags, om hur viktigt det är att känna till signalerna och fånga upp sånt här innan man faller över kanten och inte tar sig upp. Vikten av att våga vila, av att acceptera att man inte är bäst i världen varje dag och att kroppen inte alltid svarar som man vill.

Bra att kunna bolla sånt här med bra tränare, för det är mycket lättare att vara klok å någon annans vägnar än att vara smart själv. Personligen är jag en riktig idiot ibland när det kommer till min egna träning. Får man avbryta ett intervallpass för att det går åt h**vete så kanske inte första tanke bör vara att göra om det senare på kvällen?

Hursomhelst så kom jag igång bättre mot helgen och gjorde några bra pass. För den intresserade så körde jag 4x2km på Bosön i lördags med 2 minuters vila, som jag la på 6:20/19/24/27. Och igår simmade jag en bruten 1500:ing med upplägget 500-400-300-200-100 med 30s vila mellan varje sträcka, i långbana. La splittarna på 5:57-4:48-3:35-2:22-1:07, vilket ger sluttiden 17:49. Efter en spurt sista 50 var lactatvärdet 12,3, med andra ord fyra gånger så högt som mina vänner i Lactat 3…;)

Något annat jag gjort är att jag snackat lite träning och prestation inför ett gäng kollegor och inbjudna gäster. Väldigt intressant att göra detta, eftersom man då tvingas reflektera lite själv över det här med prestation och vilken resa man själv gjort. Upptäckte till min förvåning att min resa sedan 2008 är ganska intressant. Jag hoppas åhörarna kunde ta med sig något och inte blev helt avskräckta att snöra på sig löparpjucken.

Nu kommer jag ha en lite lugnare vecka även denna vecka, sen är det snart dags att dra till Playitas för två veckors läger. Ska bli riktigt skönt att få träna lite i värme och med totalt fokus. Kul också att det är många bekanta ansikten på plats som det ska bli skoj att hänga med.

Annars är jag lite trött på minusgraderna, men nu blir det bara bättre, och snart drar äntligen säsongen igång på allvar..


768 b.gif?host=mikaelsahlberg.com&blog=41710136&post=768&subd=mikaelsahlberg&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster