Bra simning i Vansbro

IMG_8029-590x443.jpg

Ganska så solo ungefär halvvägs igenom Vansbrosimningen

 

Det var en ny upplevelse för mig, att simma Vansbrosimningen. Sveriges största simtävling och en folkfest i kubik. 

Likt Tempo SM är det en bra utmaning att köra tävlingar i enbart en disciplin. Att fokusera 100% och ge den dagen åt och dagarna innan åt lite specifik en-sports-inriktning.

Efter en vecka uppe i Rämma, Älvdalen, åkte vi ner till Vansbro på morgonen. Coach Arild hade kommit över från Norge dagen före och vi hade hunnit med ett fint kvällspass uppe i Rämma sjön innan middagen.

Tidigare år har det varit triatleter som vunnit och både Åsa Annerstedt (fjolårsvinnare) och Annie Thorén (nykorad Sprint SM vinnare) var på plats. Jag insåg dock ganska snart att segern nog inte skulle gå till någon svenska och knappast en triatlet detta år. I 25meters bassängen nere vid målgången värmde jag upp med ett gäng italienskor som hade flugit in från ett höghöjdsläger i Sierra Nevada och skulle vidare till VM i Budapest direkt efter Vansbro. Att det fanns en större summa prispengar som skulle delas ut hörde säkert till saken och Micke Rosén berättade att han får i uppgift att hitta lite bra internationella simmare till startlinjen.

Generellt gick loppet väldigt bra och mycket i simningen stämde. Tyvärr missade jag lite i starten och la mig lång till vänster (bort från kanten). Jag såg att Åsa hade placerat sig där och tänkte att hon vet vad hon gör. Tyvärr (berättade hon senare) att hon lagt sig där för att formen var något tveksam och hon ville slippa trängseln. När starten gick var det insidan som gick snabbast och jag fastnade på yttern, svängen blev vidare och tjejen på högersidan vägrade sortera in sig till höger utan tryckte ut mig längre ut hela tiden (kändes det som). När vi väl kommit ut ur svängen och första hetsen från starten hade släppt började jag simma om tjejer. Jag tog mig förbi i princip hela fältet utom just den där lille gruppen på 5 tjejer som gick loss direkt i starten. Bakåt var det relativt tomt förutom en orange mössa som låg på lite lagom avstånd bakom. Det är en rätt skön känsla när man kan ta i ordentligt och kroppen svarar som man vill. Efter två kilometer svänger vi av mot höger och in på “målrakan”. I vilken annan sport som helst är 1km nästan spurtdags eller i alla fall dags att gräva djupt och börja kräma ur det som finns. I simningen är 1km rätt långt och…

Den orangea mössan (som visade sig vara Hanna Eriksson) började komma allt närmare och började bli lite orolig om jag skulle orka hålla fart. Så fort en simmare kommer “på fötter” blir det mycket lättare och likt cykling otroligt energisparande. Om hon skulle lägga sig på fötter skulle hon kunna spara krafter och lätt spurta om när det var dags.

Så jag gjorde väl dagens andra taktiska miss och saktade ner lite och lät henne komma ikapp – för att själv gå in i “rullen” på hennes höft. Det blev lättare, jäklar vad mycket gratis man får. Men när hon började öka farten för att bli av med mig blev det jobbigt, riktigt jobbigt. Armarna liksom sakta tog slut och det som för mig kändes som en desperat slutspurt räckte inte (Calle beskrev det mer som två singlar som sakta makade sig mot målportalen). Men totalt 7:a och 3:e bästa svenska i mål är helt okej och jag är väldigt nöjd med min simning.

Som nog är så stark den någonsin varit, och lite till.

Halva Vättern (på eget bevåg – skulle ju spara benen till Tempo SM) och nu Vansbro simningen. Inte så avlägset att ta sig igenom en klassiker nån gång i framtiden alltså 1f642.png

Eller så får jag knåpa ihop min egna klassiker, kanske Tempo SM, Vansbrosimningen, Stockholm Triathlon och Tjejmilen..?

 

Placering Namn Klubb/Ort Startnr Tid
1 blank.gif De Memme, Martina LIVORNO 151 32:13.4
2 blank.gif Franco, Alice ROM 152 32:20.5
3 blank.gif Bosslet, Sarah St Ingbert 160 32:20.6
4 blank.gif Gan, Heidi WA 132 32:32.0
5 blank.gif Olsson, Ellen LAZ/Skåre swim club 136 33:33.4
6 blank.gif Eriksson, Hanna Jönköpings Simsällskap 154 35:07.0
7 blank.gif Nordén, Lisa Sundbyberg 156 35:11.1
8 blank.gif Lindkvist, Josefin Väsby Simsällskap 138 35:40.2
9 blank.gif Bulicic, Antonia TROGIR 141 36:00.0
10 blank.gif Annerstedt, Åsa Falu SS 148 36:07.0

 

IMG_6670-590x395.jpg

Calle övervakar ett simpass uppe i Rämma-sjön

IMG_6663-590x395.jpg

Dalarna är vackert öven på sommaren

 

Öpnna i nytt fönster