Att leta ursäkter eller jaga möjligheter…

 

img_37711.jpg?w=640

Vägen framåt kommer alltid vara krokig oavsett vad, men frågan är hur ser på kurvorna, med ursäkter att inte ta kommando eller som en möjlighet att utvecklas

Skillnaden är hårfin, men konsekvensen av valet är som natt och dag. Utan tydliga och mätbara mål hamnar man enkelt och snabbt där tillsammans med ängsligheten, vilket till viss del varit storyn under 2017. Då 2016 avslutades med att verkligen känna doften av en Hawaiikrans så var siktet i samma ögonblick som jag gick ner från podiet fastlåst på att en gång för alla sy ihop säcken. Men precis som bilden så är vägen krokig, du vet aldrig vad som väntar bakom nästa dörr och hur den formar sig och dig.

Ganska tidigt efter Florida stod det klart att Kalmar skulle bytas mot häftigare, tillökning och välkomnandet av Elliots lillasyster. Året fick därmed en helt fantastisk start men ett annat fokus, tävlingsplanen ställdes om, men jag gjorde inte riktigt hemläxan och hittade aldrig det rätta syftet med årets mål, det som annars får en att låsa blicken, köra och kunna utvärdera. Familjen kommer alltid först, men jag kommer alltid jaga min egna personlighetsutveckling och måluppfyllnad jämsides, och gör man inte hemläxan där utefter de nya förutsättningarna så hamnar man snabbt i baksätet istället för att använda det som tändvätska och se det som helt nya möjligheter. Istället står man kvar med prestationskrav på sig själv utan att något att värdera mot.

Det kan låta drygt av mig att påstå att jag inte hittade ”rätt” när jag ändå var del av Stockholm Allied Powers, där vi bla satte nytt Banrekord på Skandisloppet samt en lyckad Sub 7:20 satsning på Vättern i bagaget, detta toppat med att jag kastade mig med huvudet före in i Landsvägstävlingar som nybörjare och slutligen rev av Ironman Jönköping 70,3 med ett stabilt resultat. Men det jag menar är att jag inte var tydlig mot mig själv från början med vad mitt syfte med tävling- & träningsåret var, det blev aldrig tydligt eller tillräckligt specifikt vilket gjort att man ofta haft en bakomliggande känsla av missnöje vad gäller prestationen, vilket givetvis är helt fel, men utan plan är det lätt hänt. Att ha kul och utmana sig själv är bra i sig men svårvärderat, det är snarare en följd av valen.

Bortsett från Vätternsatsningen som både var tydlig, mätbar & därav även grymt lyckad, så har jag saknat drivet mot ett specifikt mål, det har istället blivit spretigt och veligt, vilket också gör det omöjligt att värdera om man är nöjd eller inte. I slutänden står du bara där med en vision utan en plan och ett mål, du jagar kickarna, men eftersom du inte har ett tydligt ingångsvärde så kommer även utkomsten av det aldrig till fullo gå att värdera på ett ordentligt sätt.

Året har så här i efterhand varit extremt nyttigt och lärorikt även om jag stundtals irrat runt mentalt. Men det har också fått mig att tänka till och inte minst gå tillbaka till ritbordet. När jag ser på det nu, så ser jag ett helt naturligt beteende, att som prestationsmänniska försöka hitta rätt i vardagen med en kraftigt växande familj samtidigt som man har behovet av att pressa sina gränser på eget håll och hela tiden med ett stort inneboende prestationskrav i allt man gör är inte lätt och kräver tydlighet.

Så istället för allt velande och sökande efter ursäkter så kommer jag framåt jaga möjligheter, genom att ha ett väl genomtänkt mål samt en rimlig plan. Det är jag skyldig mig själv och inte minst min omgivning och familj. Det kommer inte bli enkelt, problemfritt eller kanske ens lyckas. Men nu vet jag iallafall vad jag går in med för ingångsvärden, är klarsynt och inte minst rysligt motiverad!

Är det något jag vill föra vidare till barnen så är det att hård arbete, motivation och disciplin alltid vinner i längden. Har man koll på dessa så kommer man har otroligt kul och utmanas på vägen oavsett vad man gör, men inget kommer gratis..

So lets see what the road has to offer!

More to come.

 


1909 b.gif?host=jgranath.com&blog=68971223&post=1909&subd=jwgranath&ref=&feed=1

Öpnna i nytt fönster